Протягом минулого тижня в УЗОШ І-ІІІ ст. №20 — ліцеї “Лідер” відбувалися заходи, присвячені 37-ій річниці Чорнобильської трагедії. Окрім численних бесід, написання творчих робіт та захисту учнівських тематичних проєктів, було організовано виставку тематичних малюнків.
До річниці Чорнобильської трагедії учні 11 класу Юрченко Дмитро та Лисишин Андрій під керівництвом учительки хімії Цанько М.Ю. взяли участь в англомовному івенті. Організаторами вже не вперше виступили представники ДТЕУ науковий клуб "Start in Science," а представники нашого закладу та Українського коледжу ім. Сухомлинського були доповідачами. Такі заходи відбуваються у форматі білінгвальної освіти. Саме тому усі учасники спілкувались англійською мовою.
А 28 квітня учні 8-9 класів мали зустріч із Ольгою Головацькою, очільницею відділу роботи з ліквідаторами аварії на ЧАЕС та учасниками війни Департаменту соціальної роботи ОВА, а також Наталією Батир, яка відає зв’язками з громадськістю у ДСНС та хіміком, фахівцем із радіоактивних забруднень. Під час цікавої і змістовної зустрічі учні дізналися про реальні загрози від аварії на ЧАЕС, що нависли над світом 37 років тому, про те, що найбільше ліквідаторів було надіслано в небезпечну зону саме із Закарпаття.
Особливо уважно учасники зустрічі спостерігали за роботою дозиметрів, які свідчили високий радіаційний фон документів тих людей, що були в Чорнобилі, які зберігаються у фондах департаменту. Учні задавали змістовні питання стосовно радіаційної загрози та способів індивідуального захисту тощо.
Велике зацікавлення викликала презентація книги новел Михайла Кречка — “Довга дорога до себе,” автор якої очолював групи ліквідаторів із Закарпаття, організовував будівництво нових поселень для вимушених переселенців із забруднених зон.
Дружина письменника, який, на жаль, не дожив до наших днів, розповіла нам про будні і труднощі ліквідаторів, про те, як Михайло Васильович захищав їх право, допомагав їхнім сім’ям.
Катерина Василівна подарувала підбірку книг письменника нашій медіатеці, які з вдячністю прийняла завідувачка Алла Леонтіївна Бескід.
Сподіваємося, що усі ці заходи стали мудрим уроком для наших учнів і нагадуванням про те, що кожен із нас відповідальний за майбутнє України і планети в цілому.
  
 

Напишіть нам