15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Афганська війна була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу. Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовими, 711 дітей – сиротами. Більше 8 тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. Це страшна ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля. Крім афганців, цього дня вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. У період незалежності в миротворчих операціях за межами країни загинуло 49 військових. З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі від російських загарбників. 

     З 15 по 18 лютого річниця бою під селищем Дебальцеве.  Дебальцеве — місто з важливим залізничним вузлом, воно також лежить на перехресті двох автошляхів міжнародного значення. Саме тому його так хотіли захопити вороги. 20 лютого 2015 року головний редактор сайту Цензор.нет Юрій Бутусов оприлюднив дані щодо оцінки втрат українських силовиків у боях за Дебальцеве в період з 24 січня по 18 лютого 2015 року: 159 загиблих, 118 полонених, 36 зниклих безвісти.

     Враховуючи, що ці дві дати так або інакше пов'язані, ми вирішили об'єднати заходи. Тож 15 лютого до закладу завітав Сергій Кузнєв, учасник бойових дій, капітан запасу, який наразі працює в Міністерстві у справах ветеранів України. Сергій Анатолійович розповів і про війну в Афганістані, і про бої під Дебальцево. С.А.Кузнєв ообисто був учасником військових подій на сході України, тому не з чуток знав про ті події. Розповідав відверто, але доступно для дітей.

    Протягом тижня учні різних класів переглянули документальний фільм про бої під Дебальцево. Учнів вражала стійкість наших бійців, адже противник мав більше можливостей перемогти. Також заважав перемозі ще й той факт, що противник знав досконало план відступу. Виникло багато запитань. Допомагав розібратися вчитель історії Клецко Юрій Миколайович.

     Також інформаційні хвилинки влаштовували бібліотекарі школи. Бескід А.Л. та Кравець І.Б сформували виставку літератури та на її основі розповідали відвідувачам про події в Афганістані та під Дебальцево.

   

   

Напишіть нам